Majalah Aktiviti Program Qurban Aqiqah 2019

Berikut adalah majalah yang telah disediakan oleh urusetia. Boleh download di sini.

Terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan program khidmat komuniti di Garissa, Kenya pada tahun ini. Kita mengharapkan tahun hadapan, makin ramai lagi yang terlibat dalam program kebajikan seumpama ini.

Community Engagement Programme in Garissa Kenya 2019

11th August 2019: This programme was organised by Warga Cakna (Community Care) from Malaysia in collaboration with Mountain of Mercy UK, Iman Care Malaysia and few other collaborators (Sabasun Hyperruncit, Manis.FM).

The aim of this program are to help needy people in remote area of the world. The programme start from 8th to 14th of August 2019.

We started this community engagement programme by distributing food parcels in two districts Bulargie and Bularkilie Village. There were Sixty five food packs had been distributed altogether. Each of food pack comprises of grains, oil and wheatflour.

Second focus of our community engagement programme is WAQAF QURAN. We managed to make very good amount collection. We achieved ahead of initial target i.e. 3000 copies. A total of 5000 copies of Holy Qur’an had been distributed.

Apart from FOOD PARCELS and WAQAF QURAN, we would be grateful to highlight that, our main focus in this community engagement programme is distributing the slaughtered cows and goats for Eid Adha Mubarak. Initially we estimated only 100 cows and 100 goats. Surprisingly, we had achieved more than 250 cows and 150 goats. It is beyond our expectation. Alhamdulillah, all of the meat were distributed to needy people all area of Garissa.

We hope this programme will benefit them on these days Eid Mubarak.

We are looking forward similar Qurbani , Aqiqah and WAQAF QURAN will be conducted here next year Eid.

Dr Suhazeli Abdullah

Head of Delegation

#CaknaQurban2019

www.wargacakna.org

Permohonan telah di tutup

Terima kasih kepada semua para penyertaan yang telah dibuat. Total lembu yang akan disembelih pada hari raya nanti sebanyak 258 ekor dan kambing 150 ekor.

Ustaz Sufiyan, turut serta dalam delegasi sedang melihat lembu-lembu yang akan disembelih pada hari raya nanti.

Dengan ini borang permohonan online ditutup. Segala maklumat lanjut dan sebarang pertanyaan boleh menghubungi Dr Khatijah di talian 0199222057.

sekian terima kasih.

Pasukan dalam Perjalanan ke Garissa

7.8.2019, KUALA TERENGGANU. Pasukan Misi Kemanusiaan ke Garissa Kenya telah memulakan perjalanan mereka ke Garissa hari ini.

Majlis perlepasan telah disempurnakan oleh Yb Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah, EXCO Kerajaan Terengganu. Majlis berlangsung di perkarangan pintu perlepasan Lapangan Terbang Sultan Mahmud.

Dr Suhazeli Abdullah selaku ketua delegasi misi ini berkata, selain dari Qurban dan Aqiqah, Warga Cakna juga akan mengadakan program sumbangan wakaf Al Quran dan sumbangan paket makanan kepada fakir miskin di Daerah Garissa.

Permohonan Qurban Online

Raya Qurban dah dekat. Makin ramai yang mencari-cari bahagian untuk masuk Qurban. Seperti biasa setiap tahun saya buka peluang kepada rakan taulan untuk buat Qurban. Tahun ni team Warga Cakna akan ke Garissa, sebuah daerah pedalaman di Kenya. Daerah sempadan tiga negara dhaif, Erithria, Somalia dan Kenya sendiri.

Oleh kerana julung kali diadakan di sana, tempahan lembu kambing adalah terhad. Kesukaran untuk buat tukaran wang dan penghantaran wang pendahuluan pun agak rumit. Mereka mereka takut duit yang disalurkan itu diberikan kepada pemberontak-pemberontak yang berleluasa di sana. Jadi, memang saiz tempahan kita memang terhad berbanding tahun-tahun sebelum ini.

Siapa cepat buat tempahan, inshaAllah akan terus masuk sistem. Kita telah buat satu sistem pendaftaran online yang cukup mudah. Tak sampai 5 minit, pendaftaran nama dan pembayaran boleh dilakukan. Peserta akan dapat notifikasi email untuk pengesahan dan balasan wasap.

Supaya lebih faham, saya beri tatacara untuk pendaftaran dan penyertaan online. Sila lihat nombor pada setiap gambar yang saya letak.

1. Lawati http://www.wargacakna.org/permohonan-qurban-aqiqah-2019. Isi nama pemohon dan alamat lengkap. Bahagian ini penting untuk pihak staf buat susunan nanti dan penghantaran sijil-sijil penyertaan nanti.

2. Masukkan juga maklumat penting anda seperti email dan no telefon bimbit. Ia berguna apabila terdapat apa-apa maklumat terbaharu mengenai program yang akan dijalankan. Kemudian, isikan nama-nama yang akan diniatkan Qurban atau Aqiqah dalam kotak dan jadual yang disediakan. Bahagian ini penting bagi kami untuk membaca wakil niat masing-masing semasa sesi penyembelihan. Paparan gambar 2 ini hanya boleh masuk satu nama, tetapi jika anda masuk bahagian beberapa nama, anda boleh tambah dengan tekan butang (+) di bawah kotak jadual itu. Senang sahaja. Satu lagi, nasihat saya, untuk bahagian lembu / kambing hingga tujuan tu, hanya masukkan SATU huruf atau angka sahaja. Contohnya jika penyertaan anda untuk 1 bahagian Lembu qurban, maka taip 1 dan L dan Q di ruangan kotak berkenaan.

3. Lepas tu masukkan pula jumlah bahagian atau ekor atau naskah yang dipesan. Sekali lagi hanya masukkan SATU ANGKA sahaja. Jika anda tidak memesan kambing atau naskah Al Quran, masukkan 0 kerana ruangan ini wajib di isi. Jika tidak sistem tidak boleh buat pengiraan total yang akan dibayar nanti.

4. Bahagian ini penting bagi kesempurnaan ibadah yang akan dijalankan nanti. Sesuai dengan garis panduan proses penyembelihan yang telah dikeluarkan oleh JAKIM, akad peserta dan wakil amat penting. Kemudian pilih wakil urusetia Qurban yang anda hubungi untuk catatan lanjut sistem.

5. Akhir sekali, sebelum hantar borang ini online, tandakan kaedah bayaran yang anda ingin lakukan. Jika anda ambil pilihan no 1, sistem Billplz, selepas tekan butang Hantar Penyertaan, sistem akan beralih ke paparan web pembayaran online Billplz. Kaedah ini amat memudahkan, kerana anda tidak perlu ke mesin ATM atau buka laman web lain bank pilihan anda. Tetapi pilihan kedua diberikan bagi siapa yang nak guna kaedah selain sistem bayaran Billplz.

Sekian tatacara lengkap bagaimana mendaftar penyertaan Qurban / Aqiqah / Wakaf Al Qur’an bersama Warga Cakna tahun ini.

Sekian

Urusetia #CaknaQurban2019

www.wargacakna.org

5 Soalan Penting Qurban & Aqiqah di Kenya

1] Kenapa anjur program Qurban di luar negara seperti Kenya.

Kehidupan mereka yang miskin serta dhaif. Wajib bagi kita membantu mereka sekadar kemampuan kita. Sekali setahun layanan pemberian daging qurban atau aqiqah setidak-tidaknya boleh memberi keceriaan kepada kehidupan mereka.

2] Kenapa perlu bantu masyarakat di Afrika seperti Kenya, Somalia, Sudan dan Ethiopia?

Negara-negara tersebut berada dalam konflik yang berpanjangan. Perang saudara, perebutan kuasa menyebabkan ekonomi tidak stabil. Ramai rakyat berada di bawah paras kemiskinan. Kadar kemiskinan di Kenya sahaja 36.1%. Ditambah lagi dengan kemasukan pelarian yang juga dhaif dari Somalia, Ethiopia dan Sudan. Kenya adalah negara kedua teramai pelarian di benua Afrika selepas Ethiopia.

3] Adakah lebih afdal pahala berqurban di luar negara?

Keutamaan melakukan ibadah qurban adalah dengan kita sendiri laksanakan pembelian lembu, penyembelihan dan pembahagian daging. Jika mewakilkan kepada orang lain adalah kurang afdal tetapi pahala tetap diperoleh. Namun menolong dan berkebajikan kepada miskin yang lebih dhaif juga dituntut. Dalam negara, sudah banyak program qurban dilaksanakan dan pengagihan daging sudah dilihat agak mewah. Justeru, melakukan qurban di negara-negara fakir miskin lebih diperlukan.

4] Adakah NGO Warga Cakna satu-satunya NGO yang buat program Qurban luar negara?

Tidak. Warga Cakna adalah sebuah NGO baru dan kerdil dalam menganjurkan program seperti ini. Di Malaysia sudah banyak organisasi yang buat, antaranya Serantau Muslim, Muslim Care, Iman Care, Yayasan Amal dan banyak lagi. Mereka sudah lama berkecimpung dalam program kebajikan ini. Cuma di Kenya, Warga Cakna baharu sahaja ingin mengorak langkah untuk ke sana. Sebelum ini tiada organisasi besar masuk untuk laksanakan ibadah qurban.

5] Bagaimana cara untuk menyertai Qurban di Kenya bersama Warga Cakna?

Program tahun ini adalah kali pertama *Warga Cakna dan Iman Care* akan menyantuni para penduduk dhaif berkenaan. Lebih dari 260,000 pelarian Kenya dan Somalia berada di sana yang memerlukan sedikit usaha bantuan dari kita.

Penyertaan sudah dibuka dengan:

Harga 1 bhgn lembu: RM350

Harga 1 ekor Kambing: RM550

>>Boleh hubungi pihak urusetia di www.wargacakna.org | 0169602489

>> Atau Lebih *SENANG, MUDAH dan DIPERCAYAI* dengan *Permohonan & Pembayaran Online*: http://www.wargacakna.org/permohonan-qurban-aqiqah-2019/

Dr Suhazeli Abdullah

Ketua Delegasi

Cakna Qurban 2019

Tarikh Misi: 9- 17 Ogos 2019

🏦 Maybank Islamic: *PERSATUAN PRIHATIN WARGA TERPINGGIR TERENGGANU (WARGA CAKNA)*

📍 No: *563037065007*

Label #CaknaQurban2019

=== *Mohon Share ke Group Family, Rakan Taulan* ===

Terima kasih

Kenapa Qurban di Kenya?

Sdr Mohamed Ziad Hafiz adalah pemuda kelahiran Kenya yang sekarang bermastautin di UK. Ayah beliau asalnya dari Pakistan, kemudian menjalankan kerja dakwah ke negara Afrika termasuk Kenya. Ayah beliau menjadi guru agama di Kenya beberapa tahun, kemudian mendapat tawaran menjadi guru agama dan imam di UK. Semua keluarga berpindah ke UK sejak umur Sdr Mohammed Ziad kanak-kanak lagi. Namun hubangan keluarga mereka masih rapat dengan penduduk Islam di Kenya. Boleh dikatakan Sdr Mohammed Ziad dan NGO beliau (Mountain of Mercy UK – https://www.facebook.com/groups/mountainofmercy/) sering turun ke Kenya untuk menyampaikan bantuan samada dalam bentuk makanan mahupun perkhidmatan air bersih.
Sudah beberapa kali beliau mesej saya dan sekali kami bertemu di UK pada tahun 2016. Beliau menyarankan saya agar NGO yang saya pimpin bantu rakyat Kenya yang menjadi pelarian akibat kancah perang. Sejak dari itu saya telah memulakan persediaan dengan membuat kertas kerja dan berbincang dengan Presiden Yayasan Amal Malaysia untuk memberi kebenaran agar kita turun ke sana. Namun hasrat dari tahun ke tahun tidak kesampaian dek kerana tumpuan di negara-negara bergolak lain seperti Sudan, Uganda, Mindanao, Rohingya dan Kemboja lebih diutamakan.
Tahun ini, politik di Sudan tidak menentu dengan berlakunya rampasan kuasa tentera. Maklumat yang kita perolehi mendapati, kemelut politik semasa kian meruncing dan amat tidak selamat jika program qurban dilaksanakan di Kasalla, Gardarif mahupun Selatan Sudan. Sedangkan pada peringakt awal kita bernekad untuk turun ke Sudan buat sekian kalinya di sana.
Pada awal tahun 2018, saya diberi amanah untuk memimpin sebuah NGO baharu, Persatuan Prihatin Warga Terpinggir Terengganu (Warga Cakna). NGO ini bertujuan mengumpulkan ahli yang sukarela memberikan bantuan tenaga, wang dan masa untuk membantu masyarakat yang dinafikan hak. Beberapa program dalam Terengganu dan luar telah, sedang dan akan dirancang. Boleh lihat akitiviti Warga Cakna di http://www.wargacakna.org/. Melalui platform ini kita mengorak langkah yang lebih luas untuk membantu masyarakat yang tertindas dalam negeri dan luar negeri.
Pada kali ini saya menyeru kepada semua untuk mendokong Warga Cakna demi membantu mereka yang dalam kedhaifan. Qurban pada kali ini kita memilih Kenya sebagai destinasinya. Hasil maklumat yang Sdr Mohammed Ziad berikan kepada kami, terdapat lebih 260,000 pelarian dari Kenya dan Somalia berada di sempadan kedua-dua negara tersebut. Krisis perang saudara dan kepuakan yang tidak berkesudahan antara mereka, rakyat menjadi mengsa. Ramai yang kebuluran dan kelaparan. Semoga dengan sedikit usaha yang dilakukan oleh Warga Cakna dan bantuan penyertaan Qurban & Aqiqah dari kita yang mewah, setidak-tidaknya para pelarian dapat menguntum senyum di pagi Eidul Adha.
Fastabikul Khairaat
Suhazeli bin Abdullah
Ketua Delegasi Misi Qurban Kenya 2019
#CaknaQurban2019