Posts

Sambutan Eidul Adha 1441H

Team Warga Cakna yang berada di setiap lokaliti pada tahun ini berjaya mengadakan majlis sambutan hari raya Eidul Adha dan seterusnya menyempurnakan program ibadah qurban.

Persiapan bermula dengan penghantaran haiwan qurban di lokasi yang telah ditetapkan seterusnya hari ini majlis penyembelihan berlangsung.

Dalam negara, 3 lokasi telah ditetapkan.

1. Masjid Kampung Butut Baru, Kuala Berang. 2 ekor lembu disembelih. Majlis adalah dengan kerjasama dari Pengurusan Masjid dan MPKK.

2. Kampung Telaga Papan, Setiu, seekor lembu telah disembelih. Program kerjasama dengan Permaisuri Care dan MPKK.

3. Sebanyak 3 ekor lembu pula disembelih di Masjid Nyiur 7 Besut. Kerjasama diusahakan bersama MPKK dan pengurusan Masjid Nyiur 7.

Program Qurban luar negara pula berlangsung di 3 negara. Pada awalnya 4 buah negara, namun di Kenya tidak dapat dilakukan kerana pandemik COVID-19.

Alhamdulillah di 3 buah negara, Indonesia, Filipina dan Sudan berjaya kita laksanakan ibadah qurban pada kali ini. Sebanyak 159 ekor lembu dan 130 ekor kambing telah disembelih keseluruhan 3 buah negara tersebut. Terima kasih kepada semua peserta yang menyertai program kali ini.

1. Gardarif Sudan, proses penyembelihan berlaku pada hari raya pertama dan kedua. Sebanyak 114 ekor lembu dan 95 Ekor kambing tumbang. Sdr Idris, pengerusi Al Ehsan Charity Foundation yang menjadi wakil kita menguruskan perjalanan program.

2. Sebanyak 32 ekor lembu dan 15 ekor kambing disembelih di Isabela, Basilan. Daging telah diagihkan ke perkampungan yang pedalaman. Sdr Tony Sakkalahul yang mewakili Makanak Inc. yang mengusahakan kerjasama ini.

3. Di Sulawesi dan daerah persekitaran Sigi, Palu, Donggala pula sebanyak 13 ekor lembu dan 20 ekor kambing telah berjaya disembelih. Ustaz Ahmad Sukrylah dari Relindo dan team beliau di Sulawesi menjadi wakil kita menguruskan perjalanan program.

It is important to know this concern of the fetus so as not to be alarmed when movements intensify. viagra 100mg This month offers calm and tranquility to future parents, since after three months the risk of natural abortion is considered exceeded.

Perlaksanaan Qurban Aqiqah 2020

Pada tahun ini Warga Cakna akan meneruskan lagi program Qurban, Aqiqah dan Wakaf Naskah Al Qur’an.

Sejak sekain lama Warga Cakna melaksanakan program ini, dan setiap tahun wakil / team Warga Cakna akan ke negara berkenaan untuk melaksanakan amanah yang diberikan. Namun tahun ini, akibat dari Pandemik COVID-19, team kita tidak dibenarkan keluar negara. Kita mengambil keputusan untuk melaksanakan dengan memberi wakil pembelian, pengurusan, penyembelihan dan pengagihan daging qurban oleh NGO yang selalu bersama Warga Cakna setiap tahun.

Tiga rakan NGO Warga Cakna di 3 buah negara sudah pun mengikat perjanjian bersama kita untuk menyempurnakan tugasan tersebut:

1. Di Basilan, Mindanao – Makanak Bangsamoro Inc. telah diberi tugasan. Team mereka sudah pun bersiap sedia untuk mencari lembu dan kambing.

2. Di Palu, Sigi dan Donggala Sulawesi – Relawan Indonesia (Relindo) juga telah bersiap siaga. Tunggu arahan lanjut dari kami berapa ekor haiwan Qurban tambahan yang diperlukan.

3. Di Sudan – Al Ehsan Charity & Relief akan melaksanakannya. Al Ehsan ini adalah NGO yang sudah sejak lama berhubung dengan Warga Cakna. Sejak 2013 lagi.

4. Manakala di Garissa Kenya, Tiada haiwan qurban yang akan disembelih. Ini kerana negara mereka masih lagi dalam wabak. NGO di sana tidak sanggup untuk meneruskan khidmat kemanusiaan ini. Tetapi mereka sanggup untuk melaksanakan agihan naksah wakaf Al quran. Sebanyak 2000 naskah telah dibeli dan akan diedarakn secepat mungkin.

5. Justeru semua bahagian qurban di benua afrika akan dilaksanakan di Sudan.

Kita mengharapkan doa dari anda semua agar program berjalan dengan jayanya. InshaAllah laporan penyembelihan akan dimaklumkan dari masa ke semasa. Boleh lawati  website rasmi warga cakna di www.wargacakna.org dan fb.com/wargacakna.org.

Sekian
Urusetia Cakna Qurban 2020
Pendaftaran masih dibuka kepada mana-mana ahli keluarga yang ingin melaksanakan qurban bersama dengan Warga Cakna.

Matcha tea is a type of green tea powder that is characterized by its interesting nutritional value. buy viagra malaysia Beneficial effects of green tea: a literature review.

Pengagihan Daging Qurban di Luar Negara

Bagaimana daging Qurban diagihkan kepada mereka yang berhak? Persoalan ini penting supaya peserta yang masuk penyertaan melalui Warga Cakna tahu. Sepanjang pengalaman melaksanakan program Qurban Aqiqah luar negara sejak 2009 lagi, kita cukup teliti bab ini. Sehinggakan setiap lembu atau kambing yang diamanahkan untuk kita laksanakan Qurban bagi pihak peserta sebagai wakil sembelih, kita akan lakukan sendiri. Walaupun terdapat hukum yang membenarkan wakil atas wakil.
.
Setelah disembelih, urusan melapah dan membahagikan daging itu kita serahkan kepada NGO tempatan dan wakil penduduk. Qurban luar negara yang kita adakan sudah tiada sangsi dari sudut hak pembahagian. Kerana semua sasaran yang kita pergi, mereka adalah pelarian, fakir lagi miskin. Malah terdapat dikalangan mereka yang tidak pernah pun merasai daging Qurban sekali seumur hidup.
.
Pembahagian daging qurban terbahagi kepada dua jenis, iaitu sembelihan qurban wajib (nazar) dan sembelihan sunat seperti yang berikut:
(a) Pembahagian daging qurban wajib atau nazar:
Wajib semua dagingnya termasuk kulit dan tanduk disedekahkan kepada orang fakir dan miskin, dan haram bagi pihak orang yang berqurban memakan daging qurbannya atau memanfaatkan sembelihan itu untuk kepentingan dirinya.
(b) Pembahagian daging qurban sunat:
Menurut pandangan ulama mazhab Shafi‘i: (i) 1/3 untuk dimakan oleh pihak yang berqurban dan ahli keluarganya;
(ii) 1/3 untuk disedekahkan kepada fakir dan miskin;
(iii) 1/3 untuk dihadiahkan kepada sahabat handai termasuk orang kaya atau jiran-jiran.
.
Yang paling afdal menurut pandangan ulama mazhab Shafi‘i ialah bersedekah semuanya kecuali pada beberapa ketul atau suapan yang agak berpatutan dimakan oleh orang yang berqurban untuk mengambil berkat, seperti sebahagian hati kerana ianya sunat dimakan. Amalan ini pernah dilakukan oleh Nabi SAW ketika Baginda melakukan qurban.
.
Urusetia Cakna Qurban
Warga Cakna

Then a jet of pressure water is passed mixed with a special bicarbonate whose function is to remove mostly stains of tobacco, tea, etc. viagra malaysia price It depends on the case, as there are people who never need it and others every month.

Majalah Aktiviti Program Qurban Aqiqah 2019

Berikut adalah majalah yang telah disediakan oleh urusetia. Boleh download di sini.

Terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan program khidmat komuniti di Garissa, Kenya pada tahun ini. Kita mengharapkan tahun hadapan, makin ramai lagi yang terlibat dalam program kebajikan seumpama ini.

Atau lihat PDF View Flip: [flipbook pdf=”https://www.wargacakna.org/wp-content/uploads/2020/06/Majalah-CaknaQurban-2019b.pdf”]

Community Engagement Programme in Garissa Kenya 2019

11th August 2019: This programme was organised by Warga Cakna (Community Care) from Malaysia in collaboration with Mountain of Mercy UK, Iman Care Malaysia and few other collaborators (Sabasun Hyperruncit, Manis.FM).

The aim of this program are to help needy people in remote area of the world. The programme start from 8th to 14th of August 2019.

We started this community engagement programme by distributing food parcels in two districts Bulargie and Bularkilie Village. There were Sixty five food packs had been distributed altogether. Each of food pack comprises of grains, oil and wheatflour.

Second focus of our community engagement programme is WAQAF QURAN. We managed to make very good amount collection. We achieved ahead of initial target i.e. 3000 copies. A total of 5000 copies of Holy Qur’an had been distributed.

Apart from FOOD PARCELS and WAQAF QURAN, we would be grateful to highlight that, our main focus in this community engagement programme is distributing the slaughtered cows and goats for Eid Adha Mubarak. Initially we estimated only 100 cows and 100 goats. Surprisingly, we had achieved more than 250 cows and 150 goats. It is beyond our expectation. Alhamdulillah, all of the meat were distributed to needy people all area of Garissa.

We hope this programme will benefit them on these days Eid Mubarak.

We are looking forward similar Qurbani , Aqiqah and WAQAF QURAN will be conducted here next year Eid.

Dr Suhazeli Abdullah

Head of Delegation

#CaknaQurban2019

www.wargacakna.org

Pasukan dalam Perjalanan ke Garissa

7.8.2019, KUALA TERENGGANU. Pasukan Misi Kemanusiaan ke Garissa Kenya telah memulakan perjalanan mereka ke Garissa hari ini.

Majlis perlepasan telah disempurnakan oleh Yb Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah, EXCO Kerajaan Terengganu. Majlis berlangsung di perkarangan pintu perlepasan Lapangan Terbang Sultan Mahmud.

Dr Suhazeli Abdullah selaku ketua delegasi misi ini berkata, selain dari Qurban dan Aqiqah, Warga Cakna juga akan mengadakan program sumbangan wakaf Al Quran dan sumbangan paket makanan kepada fakir miskin di Daerah Garissa.

Permohonan Qurban Online

Raya Qurban dah dekat. Makin ramai yang mencari-cari bahagian untuk masuk Qurban. Seperti biasa setiap tahun saya buka peluang kepada rakan taulan untuk buat Qurban. Tahun ni team Warga Cakna akan ke Garissa, sebuah daerah pedalaman di Kenya. Daerah sempadan tiga negara dhaif, Erithria, Somalia dan Kenya sendiri.

Oleh kerana julung kali diadakan di sana, tempahan lembu kambing adalah terhad. Kesukaran untuk buat tukaran wang dan penghantaran wang pendahuluan pun agak rumit. Mereka mereka takut duit yang disalurkan itu diberikan kepada pemberontak-pemberontak yang berleluasa di sana. Jadi, memang saiz tempahan kita memang terhad berbanding tahun-tahun sebelum ini.

Siapa cepat buat tempahan, inshaAllah akan terus masuk sistem. Kita telah buat satu sistem pendaftaran online yang cukup mudah. Tak sampai 5 minit, pendaftaran nama dan pembayaran boleh dilakukan. Peserta akan dapat notifikasi email untuk pengesahan dan balasan wasap.

Supaya lebih faham, saya beri tatacara untuk pendaftaran dan penyertaan online. Sila lihat nombor pada setiap gambar yang saya letak.

1. Lawati http://www.wargacakna.org/permohonan-qurban-aqiqah-2019. Isi nama pemohon dan alamat lengkap. Bahagian ini penting untuk pihak staf buat susunan nanti dan penghantaran sijil-sijil penyertaan nanti.

2. Masukkan juga maklumat penting anda seperti email dan no telefon bimbit. Ia berguna apabila terdapat apa-apa maklumat terbaharu mengenai program yang akan dijalankan. Kemudian, isikan nama-nama yang akan diniatkan Qurban atau Aqiqah dalam kotak dan jadual yang disediakan. Bahagian ini penting bagi kami untuk membaca wakil niat masing-masing semasa sesi penyembelihan. Paparan gambar 2 ini hanya boleh masuk satu nama, tetapi jika anda masuk bahagian beberapa nama, anda boleh tambah dengan tekan butang (+) di bawah kotak jadual itu. Senang sahaja. Satu lagi, nasihat saya, untuk bahagian lembu / kambing hingga tujuan tu, hanya masukkan SATU huruf atau angka sahaja. Contohnya jika penyertaan anda untuk 1 bahagian Lembu qurban, maka taip 1 dan L dan Q di ruangan kotak berkenaan.

3. Lepas tu masukkan pula jumlah bahagian atau ekor atau naskah yang dipesan. Sekali lagi hanya masukkan SATU ANGKA sahaja. Jika anda tidak memesan kambing atau naskah Al Quran, masukkan 0 kerana ruangan ini wajib di isi. Jika tidak sistem tidak boleh buat pengiraan total yang akan dibayar nanti.

4. Bahagian ini penting bagi kesempurnaan ibadah yang akan dijalankan nanti. Sesuai dengan garis panduan proses penyembelihan yang telah dikeluarkan oleh JAKIM, akad peserta dan wakil amat penting. Kemudian pilih wakil urusetia Qurban yang anda hubungi untuk catatan lanjut sistem.

5. Akhir sekali, sebelum hantar borang ini online, tandakan kaedah bayaran yang anda ingin lakukan. Jika anda ambil pilihan no 1, sistem Billplz, selepas tekan butang Hantar Penyertaan, sistem akan beralih ke paparan web pembayaran online Billplz. Kaedah ini amat memudahkan, kerana anda tidak perlu ke mesin ATM atau buka laman web lain bank pilihan anda. Tetapi pilihan kedua diberikan bagi siapa yang nak guna kaedah selain sistem bayaran Billplz.

Sekian tatacara lengkap bagaimana mendaftar penyertaan Qurban / Aqiqah / Wakaf Al Qur’an bersama Warga Cakna tahun ini.

Sekian

Urusetia #CaknaQurban2019

www.wargacakna.org